چرم یک پارچه طبیعیه که با استفاده از پوست دباغی شده حیوانات ساخته میشود. چرم اولین پارچهای است که با دست انسان ساخته شده طی هزارهها به طور قابل توجهی تکامل پیدا کرد. چرم به دلیل دوام، مقاومت در برابر آب، عایق بودن، نرمی و لوکس بودن، یکی از مطلوب ترین محصولات نساجی است. چرم که در سبکها، درجهها و رنگهای مختلف موجود است، یکی از متنوع ترین منسوجات طبیعی است. در این مطلب تمام گفتنیها در مورد چرم رو خواهیم گفت و در ادامه 7 راه حل برای تشخیص چرم طبیعی و اصل ارائه خواهیم داد. همچنین کاربرد آنها در صنعتهای مختلف از جمله کیف و کفش مانند کفش چرم زنانه خواهیم گفت.
تاریخچه چرم از کجا شروع میشود؟
منشا تاریخی دقیق ساخت چرم ناشناخته است. انسان ها حداقل 400000 سال است که خودشان را در پوست حیوانات میپوشانند، اما منسوجات چرمی امروزی که به دقت تمیز و دباغی شدهاند به پوستهای پوشیده از خز و دباغی نشده اونروزا شباهتی ندارند.اولین محصولات چرمی فرآوری شده در حدود 5000 سال قبل از میلاد ظهور کردند و صنعتگران این اشکال اولیه چرم را با خشک کردن پوست حیوانات در آفتاب، نرم کردن آنها با استفاده از چربی حیوانی و نمک زدن و دود کردن آنها برای نگهداری تولید کردند.
در حدود 400 سال قبل از میلاد مسیح بود که مصریان چگونگی دباغی کردن چرم را با تاننهای حاصل از سبزیجات تعیین کردند. تاننها ترکیبات قابض طبیعی هستند که از تجزیه کلاژن در پوست حیوانات جلوگیری میکنند. اما در مورد کشور عزیزمان آثار باستانی به جا مانده نشان میدهد که ایرانیان از پوست حیوانات برای تهیه کفش و لباس و آلات جنگی استفاده میکردند. اما اولین کارخانه چرمسازی ایران در سال 1308 در تبریز ساخته شد و حتی امروز هم چرم تبریز از بهترین چرمهای ایران محسوب میشود.
چرم چیست و چطور ساخته میشود؟
چرم نوعی پارچهست که از پوست حیوانات ساخته میشود. چرمهای مختلف از انواع مختلف حیوانات و تکنیکهای مختلف تولید میشوند. در حالی که پوست گاو محبوبترین نوع پوست حیوانات است که برای چرم استفاده شده و حدود 65 درصد از کل چرم تولید شده را تامین میکند. تقریباً از هر حیوانی میتوان چرم ساخت، از تمساح گرفته تا خوک و مار.
چرم پارچهای بادوام و مقاوم در برابر چین و چروک است و بر اساس نوع حیوان و درجه میتواند ظاهر و حسهای متفاوتی به خود بگیرد. چرم از دباغی پوست خام حیوانی یا پوست خام تهیه میشود. فرآیند برنزه کردن چرم را بادوام و پایدار میکند، چراکه مواد برنزه کننده به تعادل پروتئینهای پوست برای استفاده در روشهای مختلف کمک میکند. چرم خام میتواند سفت و خشک باشد، اما چرم دباغی برای مدت طولانی انعطاف پذیر و قوی باقی میماند.
مراحل ساخت چرم کدامند ؟
برخی از انواع چرم کمتر رایجاند و گاهی اوقات به دست آوردن، ساختن یا پیدا کردن آنها دشوار است. انواع مختلفی از حیوانات و فرآیندهای دباغی وجود داره که میتوان از آنها در فرآیند ساخت چرم استفاده کرد. به طور کلی، تولید چرم شامل سه مرحله است :
- آماده سازی : ابتدا تکه چرم برای فرآیند دباغی آماده میشود. موها از پوست جدا میشود و برخی از چرمها خیس شده و سفید میشوند.
- دباغی : سپس چرم دباغی میشود. این فرآیند شامل بهبود پوست با عوامل دباغی مختلف، چه نمکهای کروم یا روغنهای گیاهی برای ایجاد یک تکه چرم انعطاف پذیر است.
- پوسته کردن : در نهایت، چرم پوستهکاری میشود، که قطعه چرمی را نرم و خشک میکند و آن را برای استفاده نهایی آماده میکند، خواه رنگ شود یا سنباده.
بهترین و بدترین چرم برای کجاست؟
حالا که با تاریخچه چرم تا حدودی آشنا شدید بهتر است به ویژگیها، کاربردها و انواع چرم بپردازیم و ببینیم چرا این کالا انقدر محبوب است. چرم همچنان یک منسوجات بسیار محبوب در سراسر جهان است. به خصوص در کشورهای پرجمعیت و در حال توسعه مثل هند، پاکستان و بنگلادش، چرم یکی از مواد اولیه کفش، کیف و سایر اقلام روزمره است.
چرم مدرن از نظر درجه متفاوت است، اما منسوجات چرمی تولید شده در هند، چین و جاهای دیگر معمولاً مورد توجه قرار نمیگیرند. در عوض، مرکز چرم باکیفیت امروزی ایتالیا است که بیش از 500 سال است که برترین سازنده چرم در جهان باقی مانده است. مردم از هر کشوری برای خرید کالاهای چرمی اصل ایتالیایی تلاش میکنند و شناخته شده ترین مارکهای طراح از جمله گوچی و کوچ تقریباً به طور انحصاری از چرم ایتالیایی استفاده میکنند.
عصر مدرن شاهد ظهور برخی از بدترین چرمها، از جمله کالاهای چرمی بازیافتی ساخته شده در کشورهای جهان سوم، و همچنین بهترین کالاهای چرمی ساخته شده در تاریخ، از جمله چرم مرغوب ایتالیایی است. در حالی که چرم در دهههای اخیر به دلیل نگرانیهای مربوط به حقوق حیوانات درجاتی از محبوبیت خود را از دست داده است، اما همه میدانند که به سادگی هیچ جایگزینی برای کالاهای چرمی ساخته شده توسط صنایع دستی وجود ندارد.
چرم چه کاربردهایی دارد ؟
چرم یکی از پرکاربردترین انواع پارچه است. چرم که به دلیل دوام و خواص عایق خود مشهور است، معمولاً برای تولید محصولات در سه دسته مجزا استفاده می شود :
پوشاک
در حالی که چرم زمانی که مستقیماً روی پوست پوشیده میشود ناراحت کننده است، این پارچه اغلب برای تولید لباسهای بیرونی مانند کت استفاده میشود. در برخی موارد، تولیدکنندگان پارچه ممکن است از چرم برای تولید شلوار، پیراهن یا لباس زیر استفاده کنند، اما این کاربردها کمتر رایج هستند. چرم همچنین یک ماده محبوب برای چکمه و کفش است.
تجهیزات جانبی
چرم یکی از محبوبترین مواد برای کیف و کیفهای دستی است. چمدانها و سایر اشکال چمدان نیز اغلب دارای چرم هستند و این ماده اغلب برای ساخت کیف استفاده میشود. همینطور ساخت کمربند و کیف پول با استفاده از چرم طبیعی سنتی بسیار رایج است.
لوازم خانگی
در کنار پنبه، پلی استر و سایر مواد روکش معمولی، چرم یکی از رایج ترین موادی است که برای روکش کردن مبلها، صندلیها و حتی صندلیهای اتومبیل استفاده میشود. معمولاً تولیدکنندگان لوازم خانگی ممکن است از چرم برای پرتاب بالش، فرش یا آویزهای دیواری استفاده کنند. اگرچه در دوران مدرن نادر است، صحافیها ممکن است کتابها را با استفاده از چرم صحافی کنند.
انواع چرم کدامند و چه تفاوتی با هم دارند ؟
انواع مختلفی از چرم وجود دارد و هر یک از آنها دارای خواص منحصر به فردی هستند :
چرم اصل (طبیعی)
- چرم اصل (طبیعی) : هر چرمی که از پوست حیوانات به دست میآید، چرم طبیعی است، چه دانهریز، چه خرد شده یا بازسازیشده باشد. چرم اصل از نظر کیفیت و دوام بسیار متفاوت است.
- چرم مصنوعی : چرم مصنوعی منسوجاتی است که با پلیوینیلکلراید (PVC) یا مادهای مشابه ساخته میشود. تولیدکنندگان نساجی چرم مصنوعی را به گونهای طراحی میکنند که ویژگیها و مزایای چرم طبیعی را به طور تقریبی دارا باشد.
- چرم دانه کامل : دانه کامل به عنوان با کیفیتترین چرم در نظر گرفته میشود زیرا تمام دانهها را شامل میشود و همین امر آن را بسیار بادوام میکند.
- چرم دانه بالا : چرم با دانه بالا لایه بیرونی پوست حیوانات است و به طور قابل توجهی قوی و بادوام است زیرا با الیاف متراکم و ظریف پر شده است. این نوع چرم از نظر ضخامت متفاوت است و چند گونه فرعی از چرم با دانه بالا وجود دارد.
- چرم تمام دانه : چرم تمام دانه نوعی چرم با دانه بالا است که دارای لایه بیرونی کامل یا “دانه” موجود در پارچه چرم طبیعی است.
- چرم دانهای اصلاح شده : تولیدکنندگان نساجی، این نوع چرم با دانهبندی بالا را تحت درمانهای سایشی قرار میدهند که هر گونه نقص در دانه را اصلاح میکند. چرم با دانه اصلاح شده هنوز هم دانه بالایی دارد، اما دانهها برای ایجاد ظاهری منسجمتر و از بین بردن برخی از ایرادات چرم، پردازش یا سمباده شده است.
- چرم نوبوک : این نوع چرم تمام دانه سنباده دارای الیاف کوتاه است که بیرون زده و در نتیجه بافتی مخملی ایجاد میکند.
- چرم خرد شده : این نوع چرم از پوست به جا مانده پس از جدا شدن چرم دانه بالا تولید میشود. از نظر کیفیت نسبت به چرم درجه یک پایینتر است و دوام کمتری دارد.
- چرم اختراعی یا دو رنگ : این نوع از چرم های تقسیم شده دارای پوششهای وینیل یا پلیاورتان هستند که شبیه دانههای اصلی هستند. آنها معمولاً سفت تر از چرم اصل هستند.
- جیر : جیر از قسمت زیرین پوست حیوان ساخته میشود که چرت نرم و صافی دارد و معمولاً از حیوانات جوانتر تهیه میشود، زیرا پوست حیوانات مسنتر تمایل به خشنتر شدن دارد.
- چرم چسبانده شده (بازیافت شده) : این نوع چرم دارای الیاف چرمی خرد شده است که تولیدکنندگان نساجی با الیاف لاتکس یا پلیاورتان به هم میچسبانند. چرم چسبیده چندان بادوام نیست.
7 راه حل برای تشخیص چرم طبیعی و اصل
ممکن است برخی از فروشندهها کالایی را به عنوان چرم اصل به شما بفروشند اما شما چطور از اصالت کالای خریداری شده اطمینان حاصل میکنید؟ برای تشخیص چرم واقعی بهتر است با خصوصیات چرم اصل که قبلتر به آن اشاره کردیم آشنا باشید. اما موقع خرید محصولاتِ جنس چرم باید چند فاکتور مهم را بررسی کنید. در اینجا چند نکته در مورد چگونگی تشخیص چرم اصل وجود دارد :
1- ابتدا برچسب را بررسی کنید
این واضحترین راه برای فهمیدن اینکه آیا یک قطعه از چرم واقعی ساخته شده است یا خیر میباشد، با این حال برخی از مردم حتی فکر نمیکنند که برچسب مهم باشد. اگر عبارت “سنتتیک” یا “پلیاستر” را روی برچسب مشاهده کردید، به این معنی است که محصول از چرم واقعی ساخته نشده است.
2 – آن را لمس کنید
شما ممکن است بتوانید تنها با لمس قطعه متوجه شوید که چرم واقعی است یا تقلبی. چرم تقلبی تقریباً مانند پلاستیک صاف است. چرم واقعی نرم و انعطافپذیر است، اما احساس دانه دانه نیز خواهد داشت. همچنین نمیتوانید چرم مصنوعی را کشش دهید، اما چرم واقعی را میتوان کشید. در نهایت، چرم واقعی احساس گرما میدهد، در حالی که چرم تقلبی احساس خنکی میدهد.
3 – تست بویایی
چرم بوی مشخص و بلوطی دارد، در حالی که چرم مصنوعی اینطور نیست. ممکن است ابتدا بوی چیزی را که میدانید چرم اصل است کمک کند تا مطمئن شوید که چه نوع بویی منتشر میکند.
4 – به دنبال منافذ بگردید
چرم از حیوانات میآید، بنابراین پوستهایی که برای ساخت مبلمان، کاپشن و سایر محصولات استفاده میشود، دارای منافذ قابل رویت روی آن ها خواهد بود. اگر هیچ منافذی نمیبینید، با چرم تقلبی سر و کار دارید.
5 – به انعکاس نور دقت کنید
چرمهای طبیعی انعکاس و بازتاب نور یکسانی ندارند. یعنی در برخی از قسمت ها براقند و در برخی قسمتها مات به نظر میرسند. اما چرم مصنوعی به دلیل بافت یکدستی که دارد، نور را یکسان منعکس میکند.
6 – ضخامت چرم
چرمهای طبیعی ضخامت یکسانی ندارند و این هم یکی دیگر از راههای تشخیص جنس چرمی با اصالت است.
7 – بافت پشت چرم
یکی از مهمترین و دقیقترین نشانهها برای تشخیص چرم طبیعی بافت پشت آن است. بافت پرزی مانند چرم اصل، قابل شبیهسازی نیست. علاوه بر این چرم طبیعی در مقابل حرارت مقاوم است و به راحتی آتش نمیگیرد در حالی که چرم صنعتی یا مصنوعی به دلیل ترکیبات پلاستیکی و شیمیایی قابل اشتعال است.
8 – تست قطره آب
برای این آزمایش کافی است تا یک قطره آب روی محصول چرمی مورد نظر بریزید و چند لحظه منتظر بمانید. اگر قطره آب آرام آرام جذب چرم شود به احتمال زیاد چرم مرغوب است. اما در صورتی که آب از روی آن سر خورد و از آن سرازیر شد با یک جنس فیک طرف هستید.
در نتیجه برای 7 راه حل برای تشخیص چرم طبیعی و اصل + همه چیز درباره چرم
دیدید که چرم چقدر محبوب، شیک و بادوام است. امیدواریم این مقاله به شما در شناخت بهتر این کالای جذاب کمک کرده باشد و بتوانید محصولات چرمی خوب و با کیفیتی را انتخاب و خریداری کنید. اما یکی از مهمترین نکات برای خرید محصولات چرمی اصل، انتخاب یک فروشگاه مطمئن و قابل اعتماد است. پس با خرید از فروشگاههای معتبر خیال خود را از خرید یک جنس اصل راحت کنید. اگر نظری یا کامنتی دارید با ما به اشتراک بگذارید.